Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα Portal

  Από πέρυσι ήθελα να φτιάξω για τα γενέθλια του άντρα μου μια τούρτα βασισμένη στο Portal. Για όσους δεν το ξέρουν είναι ένα παιχνίδι με στοιχεία puzzle & action της εταιρίας Valve. Είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια και των δυο μας αν και γω μόνο βλέπω τον Θοδωρή να παίζει γιατί το hand and eye coordination μου είναι για γέλια (δικά σας) και κλάματα (δικά μου). Anyways όμως φέτος όντας άνεργη και αφού παίζω το "η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά" αποφάσισα να φτιάξω για ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου, τούρτα και όχι απλώς τούρτα, portal themed. Το post αυτό είναι για την περιπέτεια μου.

Τα γενέθλια ήταν την Κυριακή 20/11 (ναι σκορπιός είναι ο έρωτας μου). Το ψάξιμο για το τι και πως ξεκίνησε 2 εβδομάδες πριν. Μην έχοντας ξαναφτιάξει τούρτα ποτέ στα 38 μου χρόνια, αν εξαιρέσουμε τις ετοιματζίδικες που απλά προσθέτεις γάλα και χτυπάς, έψαχνα στα internets να βρω συνταγές εύκολες και σχετικά γρήγορες γιατί είμαι και κομματάκι τεμπελόσκυλο.
 Είχα ήδη δει ότι για να φτιάξεις σχέδια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ζαχαρόπαστα. Το εγχείρημα μου φαινόταν αδύνατο. Διάβαζα συνταγές και σχόλια και την είχα ήδη κατατάξει σ αυτά τα τρομακτικά πράγματα που για να φτιάξεις θα πρέπει να είσαι είτε ο Παρλιάρος ή να "το χεις" τόσο πολύ που ότι πιάνουν τα χέρια σου να γίνεται χρυσός. Δεν θεωρούσα ότι το χω. Επιπλέον η κάλυψη μιας ολάκερης τούρτας με ζαχαρόπαστα μου φαινόταν ΤΟΣΟΟΟΟΟ δύσκολη. Τα σχόλια γυναικών που προσπαθούσαν ν ανοίξουν το δαιμονικό φύλλο και δεν τα κατάφερναν με έκαναν να νιώθω τρόμο.
  Έπρεπε να βρω λύσεις και αποφάσισα να συνδυάσω συνταγές. Την Δευτέρα πριν τα γενέθλια, πήρα τον Θοδωρή και τον έσυρα στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτώ τα απαραίτητα. Η απόφαση ήταν για τούρτα με γέμιση σοκολάτα-μπανάνα και βανίλια, επικάλυψη σοκολατί βουτυρόκρεμας και σχέδια ζαχαρόπαστας. Το μόνο που δεν έφτιαξα για την τούρτα ήταν τα παντεσπάνια σοκολάτας (3) τα οποία αγόρασα έτοιμα.
  Την Πέμπτη αποφάσισα να φτιάξω τα σχέδια με τη ζαχαρόπαστα. Με δεδομένο ότι δεν θα κάλυπτα όλη τη τούρτα, έφτιαξα τη μισή δόση και μου περίσσεψε κιόλας. Στο Portal έχεις ένα όπλο με το οποίο ανοίγεις πύλες (μια μπλε και μια πορτοκαλί) για να μπορείς να μετακινείσαι από το σημείο Α στο Β μέσω αυτών. Ήθελα λοιπόν σαν πρώτο concept να φτιάξω ένα ανθρωπάκι όπως αυτό
που μπαίνει από τη μια πύλη και βγαίνει στην άλλη απ όπου θα έμπαιναν τα κεράκια με την ηλικία.
 Σαν δεύτερο concept ήθελα να χρησιμοποιήσω μια φράση του παιχνιδιού το "now you're thinking with portals" δείχνοντας όμως το ότι ο Θοδωρής μεγαλώνει.
Μετά από σκέψη αποφάσισα να γράψω "now you age in portals" γιατί το σωστό now you're aging in portals μάλλον δεν θα χωρούσε στη τούρτα.
Ξεκίνησα λοιπόν χρωματίζοντας ένα κομμάτι της ζαχαρόπαστας με μπλε χρώμα και ένα με συνδυασμό κόκκινου και κίτρινου για να φτιάξω ένα κάπως πορτοκαλί. Βρέθηκα λοιπόν με ένα λευκό κομμάτι, ένα μπλε και ένα κάπως πορτοκαλί.
Το να φτιάχνεις τα σχέδια με ζαχαρόπαστα έχει πολύ πλάκα γιατί θυμίζει κάπως πλαστελίνη. Είχε έρθει και η μαμά μου για καφέ οπότε είχα έναν άνθρωπο να μου λέει κατά πόσο έμοιαζαν αυτά που έφτιαχνα μ' αυτά που ήθελα να φτιάξω. Με λευκό λοιπόν έφτιαξα το ανθρωπάκι, την μία πύλη μπλε και την άλλη πορτοκαλί. Τα γράμματα τα έφτιαξα με μπλε και πορτοκαλί εναλλάξ και ήταν πραγματικά πιο εύκολο απ' ότι φοβόμουν. Τα άφησα λοιπόν στην άκρη τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην σκληρύνουν πολύ και περίμενα να πάει Κυριακή για τα υπόλοιπα.
 Ο άντρας αυτόν τον καιρό δουλεύει κάθε Σάββατο βραδινός οπότε μέχρι τη μια το μεσημέρι της Κυριακής μπορούσα να κάνω ότι ήθελα χωρίς να βλέπει. Ξύπνησα νωρίς νωρίς (09:30) και ξεκίνησα τη τούρτα για την οποία χρησιμοποίησα αυτή τη συνταγή με μερικές παραλλαγές.
Επειδή θα κάλυπτα τη τούρτα με βουτυρόκρεμα για να μπορέσω να τη στολίσω, χρειαζόμουν 3 παντεσπάνια. Πήρα μια μεγάλη πιατέλα και έβαλα το πρώτο παντεσπάνι το οποίο σιρόπιασα με το σιρόπι της συνταγής προσθέτοντας μισό σφηνάκι λικέρ μπανάνα. Απο πάνω έβαλα τη κρέμα σοκολάτα στην οποία είχε προσθέσει άλλο μισό σφηνάκι λικέρ μπανάνα και πάνω από τη κρέμα άπλωσα ροδέλες αρκετά γινωμένης μπανάνας.
  Δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπιασμα και την κρέμα βανίλιας χωρίς αλλαγές. Κάλυψα με το τρίτο παντεσπάνι και έριξα το τελευταίο σιρόπι. Κάλυψα όλη τη τούρτα με μέτρια σφιχτή σοκολατένια βουτυρόκρεμα το οποίο ήταν πολύ εύκολο και με έσωσε και από το πρόβλημα που είχα με την κρέμα σοκολάτας που ήταν λίγο ρευστή γιατί καταλάθος έβαλα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και δεν μου έπηζε.
  Μετά απ' όλα αυτά, την κοίταξα περήφανη, την έβαλα στο ψυγείο να κρυώσει και άρχισα να πλένω τους τόνους απο μπωλ, σπάτουλες και κουτάλια που είχα χρησιμοποιήσει (αφού πρώτα τα έγλυψα ένα ένα)
Εννοείται ότι παράλληλα μαγείρευα κιόλας γιατί κάτι έπρεπε να ρημαδοφάμε κυριακάτικα. Μέχρι να τελειώσω όλες τις διαδικασίες ήρθε η ώρα να ξυπνήσει ο άντρας του οποίου και απαγορεύτηκε το άνοιγμα του ψυγείου μέχρι νεωτέρας.
 Γύρω στις 16:00 το μεσημέρι έφτιαξα στον Θοδωρή καφέ, τον ενημέρωσα ότι απαγορεύεται να μπει στην κουζίνα και κλειδαμπαρώθηκα για να κάνω τον στολισμό. Τα ήδη έτοιμα στολίδια είχαν λίγο πετσικάρει αλλά όχι τόσο που να μην σώζεται η κατάσταση. Φοβόμουν ότι η όλη διαδικασία θα μου έπαιρνε πολύ χρόνο αλλά τελικά ήταν πολύ εύκολη και είχε και πλάκα να παίρνει λίγο λίγο μορφή αυτό που είχα φανταστεί.
  Βλέποντας την τούρτα να έχει λίγο χώρο ακόμα έφτιαξα ένα κάτι σαν companion cube
που το έβαλα πάνω στη τούρτα, κάτι σαν turret
που το έβαλα στο σημείο που τελείωναν τα γράμματα ανάμεσα σε μια μπλε και μια πορτοκαλί καρδιά και στόλισα γύρω γύρω τη τούρτα με μικρά μπαλάκια λευκά, μπλε και πορτοκαλί.
Αφού την κοίταξα και ήμουν αρκετά ικανοποιημένη αν μου φαινόταν σαν να την έκανε πεντάχρονο, φώναξα τον Θοδωρή να την θαυμάσει και να βγάλει και τις φωτογραφίες.


 


Το σόι αλλά και όσοι είτε είδαν τις φωτογραφίες είτε δοκίμασαν κιόλας ενθουσιάστηκαν οπότε μπορώ να πω ότι καλά τα πήγα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι άρεσε στον άντρα μου του οποίου η γνώμη ήταν και η ποιό σημαντική.

  Βέβαια αυτό που έφαγαν με πολύ ενθουσιασμό όλοι ήταν οι καριόκες που είχα επίσης φτιάξει για τα γενέθλια και μπορώ να πω ότι ήταν φοβερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: